Monday, May 13, 2013

'No Poo' Method:Rambut cantik dengan Baking Soda & ACV

Hi dan Salam Sejahtera,

Lamanyer Cik T tak update blog nie.Bersawang dah...hehe..Ok,hari nie Cik T nak share something yang memang mujarab bagi Cik T sebab Cik T dah try.

Ada baca title kat atas,kan?'No Poo' tu maksudnya ialah no shampoo.Cik T dah try remedy nie dan ianya sememang awesome.Dengan 'no poo' pun,tak payah cuci rambut selalu.O,jangan salah faham ye.Ini tak bermaksud mencuci rambut menggunakan air sahaja memandangkan 'no poo' bermaksud tidak menggunakan syampu.Sebenarnya,Cik T mencuci rambut Cik T dengan hanya menggunakan Baking Soda dan Apple Cider Vinegar (ACV).

Apa?Guna baking Soda dan ACV je?Betul,ke?

Kenapa?Tak percaya ke?Ini betullah.Mesti tak percayakan.Barang-barang yang terdapat kat dapur kita tak semesti untuk kegunaan memasak je.Ada banyak kegunaannya.Lagipun,senang nak dapat dan murah.

Pada mulanya,Cik T hanya saja-saja je nak try tapi lama-kelamaan Cik T pun teruskan aja menggunakan remedy nie.Bagus untuk anda sendiri kerana  syampu yang ada dipasaran tak baik untuk kita.Faham-faham jelah,bahan kimia apa ntah dalam syampu tu.Kita pun tak tau.

Kenapa Menggunakan 'No Poo' Method adalah baik untuk rambut kita?

Adalah penting untuk mengingatkan yang semasa meggunakan method nie,rambut anda akan mengalami 'adjustment period'.Selepas rambut dan kulit kepala anda menerima perubahan,hasilnya ialah:
  • rambut kurang berminyak
  • lebih bersinar
  • kurang frizz dan fly-away hair
  • selamat untuk yang mewarnakan rambut
  • bagus untuk mereka yang ada uban
  • bagi sesetengah orang,dapat juga melebatkan rambut.

Bagaimana nak mencuci rambut menggunakan method nie?

Senang je.Gunakan baking soda untuk menghilangkan kotoran dan minyak dari akar dan kulit kepala. Gunakan cuka bilas seperti conditioner mengikut panjang rambut anda. Terdapat dua kaedah asas untuk melakukan ini. Cik T telah mencuba kedua-duanya dengan kejayaan. Kaedah kegemaran Cik T ialah Kaedah Pertama. Cik T bermula dengan Kaedah Kedua sebelum beralih ke Kaedah Pertama.
Contoh bagi Apple Cider Vinegar
Contoh bagi Baking Soda


Bahan-bahan yang anda perlukan ialah:

  • Baking Soda
  • Apple Cider Vinegar
  • air
  • bekas botol syampu
  • spray bottle
Itu je.

'No Poo' Kaedah yang Pertama:


  1. Create a solution of baking soda and water – 1 TBS of baking soda to 1 cup of water.Use distilled (not boiled) if you have hard water. Make sure the baking soda (bs) has completely dissolved. The solution should feel slippery in your hands (if it doesn’t add another TBS of baking soda). Store in squeeze bottle
  2. Create a solution of vinegar and water – 2 TBS of vinegar to 1 cup of water. Shake to combine. Store in spray bottle
  3. WASH: In the shower, wet hair and using the pointed tip of the bottle, apply the baking soda solution to the roots of your hair and massage into your scalp with your fingertips using a circular motion.  DO NOT apply to the entire length of your hair. Leave on till it starts to feel “slippery”. Leave on while you finish bathing then rinse WELL.
  4. CONDITION: Spray the vinegar/water solution on the length of your hair, focusing on the ends. Leave this on for a a min or so before rinsing.
Note:Rambut tidak akan berbau lagi setelah ianya kering.So,Don't worry.

'No Poo' Kaedah yang Kedua:

  1. Keep a small plastic container with a tight fitting lid full of baking soda in your shower.
  2. Wet hair really well.
  3. Scoop out about 1 TBS of baking soda (eye ball it) into your palm – your hands are already wet so the baking soda starts to turn into a paste right there in your hands.
  4. WASH: Get as much of the paste onto your fingertips and drive those tips right into your hair at the roots and massage your scalp really well. DO NOT apply to the entire length of your hair. Continue this over your entire head. You may need to grab some more baking soda to do the back of your head if your hair is really thick.
  5. Allow the baking soda to sit on your hair while you wash the rest of you.
  6. Check your roots ... it should feel slippery and all if not 90% of the dissolved baking soda Should be (very little, if no gritty feeling at all).
  7. Rinse WELL.
  8. CONDITION: Spray the vinegar / water solution on the length of your hair, Focusing on the ends. Let sit for a minute Then Rinse.

Note:Rambut tidak akan berbau lagi setelah ianya kering.So,Don't worry.

Semasa Cik T start guna 'no poo' nie,rambut Cik T tak dapat disikat langsung.Kusut giler.Menurut blog-blog yang Cik T dah survey,memang macam tu pada mulanya.Sebab tu,dicadangkan untuk mengikat rambut atau guna topi ketika keluar rumah.Tapi,selepas hampir tiga minggu (Cik T cuci rambut 2-3 kali seminggu lepas guna 'No Poo'),rambut Cik T mula senang diurus.Lebih bersinar dari dulu dan tak payah buang duit tuk beli syampu kat pasar.Tambahan lagi,ianya bahan mesra alam..hehe..

Bagi yang nak try tu,Cik T cadangkan korang guna Kaedah Pertama tu dulu.Kalau dah rasa selesa,baru beralih ke Kaedah Kedua.Untuk menggunakan kaedah ni,korang kenalah bersabar ye sepanjang 'adjustment period' tu.Berbaloi tau.Untuk mengetahui lebih lanjut tentang 'No Poo' Method nie,korang boleh cari kat internet.Taip je kat Google tu-No Poo Method.

Ok,Sebenarnya ada banyak kegunaan Baking Soda dan ACV nie tapi lain kali Cik T akan update.Hari nie cukup untuk 'No Poo' method dulu.Letih menaip,Cik T pun copy&paste je.Jumpa lagi di post seterusnya.

No comments:

Post a Comment