Tuesday, March 18, 2014

Beauty DIY : DIY Bronzer Powder Makeup

Hi, semua.
Hari ni Cik T nak share satu diy. Cosmetic DIY.
Cik T nak share macam mana nak buat bedak bronzer sendiri.
Tak tau apa itu bronzer?
Korang tau tak Contouring Makeup? Yang cam Adele punya makeup tu. Ianya dapat membuat muka nampak slim gitu dan buat hidung nampak mancung. Pipi pun cam timbul je.

Lebih kurang cam ni. Tengok hidung dan pipi dia.
Ok jom kita mulakan.

Kalau ikut Cik T punya DIY, bahan dia simple je.
Kita cuma perlukan:
  • Tepung jagung
  • coco powder
  • satu bekas kosong untuk simpan bronzer 
Cara-cara:
Campur kedua-dua bahan hingga sebati dan simpan di dalam bekas. Siap.Dah boleh guna.

Itu je. Measurement tu ikut suka korang. Better guna sudu kecil kalau korang ragu-ragu dengan warna dia nanti. Letak 1 sudu kecil tepung jagung dan 1 sudu kecil coco powder dulu, korang campur. Lepas tu cuba sapukan muka ke tangan ke. Kalau warna dari coco powder tu ok kat warna kulit korang, baru korang buat banyak sikit.

Senang je kan? Ada jugak yang tambah serbuk buah pala dengan serbuk kayu manis sekali. Ada yang letak serbuk buah pala je atau letak serbuk kayu manis je. Itu ikut warna kulit koranglah. Warna bronzer kena lebih gelap sikit dari muka korang. Baru menonjol sikit pip dan hidung tu. Hah, kalau tempekkan bedak tu ada bau coco,kan? Bagi yang tak nak atau yang tak suka muka berbau rempah tu, korang boleh tambah essential oil. Kasi wangi sikit.

Bolehlah lepas ni buat contouring makeup cam Kim Kardashian ke Adele ke.

Nampak kecik sikitkan muka Adele.

Kim Kardashian. Nampak elegent,kan?

Bagi yang tak tau nak apply bronzer? Ni ada satu video tuk korang.



Kalau ada masa nanti Cik T share cam mana nak buat Highlight makeup. Selamat mencuba,ye.

**KEEP THIS IN MIND- Cinnamon adds glow, cocoa adds depth and darkness, and nutmeg adds a sun-kissed brown. Cornstarch spreads it all out and lightens it. Start with a base of cornstarch (2tsp), then slowly add in cocoa powder (1Tbs),nutmeg (1tsp), and finely ground cinnamon powder (1tsp) until you get a shade close to your skin tone + lotion

No comments:

Post a Comment