Thursday, May 29, 2014

Balik Kampung #wordlessWednesday


Selesai packing barang sebab esok Cik T balik kampung nak sambut Hari Gawai kat sana.
 Sehingga bertemu lagi.
Adios amigos.

Sunday, May 25, 2014

Cuti..

Ambil dari Uncle Google (google tu lelaki ke?)

So, memandangkan tak lama lagi hari Gawai...
Cik T nak  ucap "SELAMAT HARI GAWAI" kepada semua rakyat Sarawak yang menyambut gawai.
Hari Gawai jatuh pada 1hb June, tak salahkan kalau ucap awal. Lagipun, nanti busy pula. Tak masa pula nak buka belog. And, Cik T ada berita baik punyer. Cik T  dapat tawaran kerja....hehe. Best giler rasanya bulan ni....
Selamat bercuti kawan-kawanku....
Bubye.

Friday, May 23, 2014

Animal....#santaijer

tengoklah reaksi muka dia....

Hello

Huh, meow... 
Dia boleh berus sendiri...

Anjing panda. Tak mahal sangat pun.... Cute kan?

Selfie. He nailed it. Good job, pug.


Macam ayam goreng kan? Tapi hakikatnya ianya sekumpalan anjing poodle....

Ini burung ye... bukan ulat bulu...

Yup, reaksi muka yang sama setiap kali diberi mandi.... 


Liebster Award Nomination #2 From Wawa Abdul Hadi



Helo, kena tag lagi... Kali ni dari Wawa Abdul Hadi. Memandang sebelum ni dah kena tag. Tak perlulah Cik T nak sebut peraturan dia, k. Kasi kelonggaran sikitler, boleh tak.

Ini soalan yang perlu Cik T jawab dari Cik Puan Wawa:

1. Do you believe in love?
1. yes, I do.

2.  Which is your favorite song? 
2. Let It Go- Frozen ost

3. What was your favorite subject in school? 
3. History.... kaki sejarah ni.

4. Where were you 5 hours ago? 
4. Tengah buat kuih untuk hari gawai ni...

5. What are 5 things you like about my blog and 5 things you dont like.
5. Huih, 5... Hurmm,
 thing I Like (tak sampai lima kot, boleh tak):
- simple
-tersusun
thing i dont like:
- simple sangat
-tak byk warna


6. Do you trust people easily?
6. No.

7. How many hours a day do you spent to update blog?
7. tengok line internet gaklah....tapi tetap ambil masa berjam juga. 4 jam maybe

8.  You're give one wish, what would it be?
8. Be Rich...hehe

9. What are you doing right now? *take picture* 
9. Update blog n tengok pinterest.

10. Do you have a pets? What and tell me your pet's name.
10. yes. His name is Sunday and his was a cat.

11. Tell me your funny childhood stories that you will never forget.
11. Ditinggalkan bapa dalam store, dan Cik T hanya berdiri saja kat sana(tak menjerit pun  sebab mulut disumbat dengan botol susu).Bapa tak tau Cik T ada ikut sekali. Sekali terdengar parents dah kecoh-kecoh....cari punya cari rupa-rupanya kat dalam stor. Cik T pula boleh keluar dengan senyuman...Parents pula yang lelah mencari...

Selesai....

Thursday, May 22, 2014

Braid and Bun Hairdo For Guys?!



Lelaki yang berambut panjang boleh try buat rambut cam nie.... Confirm cantik punyer.

Sunday, May 18, 2014

No Title Entry....


Helo, teman-teman blogger sekalian.
Huhu, lama tak jenguk bukan apa busy sikit bulan ni. Memandang tak lama lagi Hari Gawai datang.
So, nak buat persiapan untuk gawailah ni. Buat kuih yang orang kampung suruh buat. Semenjak diorang ni tau Cik T tau buat kuih(takler terer sangat, nasib je menjadi...hehe). Banyak pulak yang kena buat.



Tambah-tambah lagi, Cik T tak berapa sihat lah pulak. Asyik keluar masuk tandas je, ni pun dah masuk hari ke-6. Huh,dahsyat Cik T. Sampai takde isi dah perut ni.
Makan ubat dah, minum teh pekat dah, air garam pun dah. Tapi masih juga cam ni. Dahlah tu makan lagi aiskrim, menambahkan lagi sakitnya. Kan dah kena bebel orang. Padan muka. Dahlah malam semalam, bapa ternampak ular kat luar rumah. Nasib ayam, itik, burung, kucing tak kena attack. Nasib baik juga anjing family Cik T iaitu Hitam selamat sebab masa tu ular tu pergi ke arah Hitam. Nasib baik sempat selamatkan Hitam.
 So, mungkin buat masa ni Cik T tak dapat nak update selalu. So, bila ada masa Cik T akan update pasal Hari Gawai kat korang. OK.
Chow....

Monday, May 12, 2014

Liebster Award Nomination From Amy J


Tak disangka-sangka Cik T akan kena tag...Huhu... Kena tag oleh Cik Amy J
Thank You bebanyak Amy J
The rule:
1) Post a short Q&A about themselves
2) Answer the questions the tagger has asked
3) Create a new list of questions for their own nominees
4) Choose a list of their own nominees and notify them

And the question that been ask by Amy J to me is...

1. What is the last dream you remember?

The last dream I remember? I was in a white room with a lot of door...

2. Do you have any pets?if so, what are they and what are their names?if no,what would you want as a pet?


Yes, I do have pets. 1 cat and 1 dog... Sunday The Bossy Cat and Hitam The Friendly Dog.


3. What's a bad habit you have?


Bad habit? I dont know if I have any... Entahlah


4. Who do trust most in the world?


My Mom


5. What is the last song you listened to?


More Than Words by Extreme.... Mak pasang CD lagu country tadi....


6. Favorite way to spend a lazy day...


Read a novel or sleep...


7. What are you proudest of in your life?


Winning in the shooting competition... Just got a second place but still proud cause I the only one from my team who win...


8. When did you first fall in love?


In Form 5 maybe...


9. Are you good at hiding your feeling?


No...


10. What was your last thought before your sleep last night?


Tomorrow will be Sunday... Ok tu je...


11. Top 5 Movies


Istanbul Aku Datang

The Notebook
My Heart
 Ups
 Frozen

and the nominees is :

Cik Cederawasih
Sara Zawawi
Wawa Abdul Hadi

Lisa Hlovate
Akif Imtiyaz
Bella Nabieyla
Eyqa Yushaiza
Anis Adnan
Intan Saffyna
Anajingga

Nurul Syazwani 

Dan ini soalan utnuk korang jawab....hehe...

1. What is the color of your shirt that you are wearing right now?
2. What is your zodiac sign?
3. If you have a superpower, what could it be?
4. Favorite food?
5. Your favorite quotes?
6. If you could symbolize yourself as an animal, which one was your?Why?
7. Your fictional crush is...
8. What is your favorite cartoon movies?
9. What is your ambition when you were a little kid?
10. How old do you think I am (Cik Tylia)?
11. What animal do you want as your pets?
Kalau yang kena tag tu kalau dah siap, sila comment ye..... Selamat Menjawab?





Friday, May 9, 2014

Mini Giveaway by Cik Hawa



Mini Giveaway by Cik Hawa ini di anjurkan oleh Cik Hawa.
Dan disponsor oleh Jaa KechikAHR Online Shop & Mieya Atiera

Mari ramai2 meriahkan giveaway ini kerana hadiahnya berupa

Cash RM20

Shawl

Blouse

Nyamuk, kenapa aku?

Nyamuk memang menjengkelkan. Lepas seekor, seekor pulak datang. Aduh, dahlah kulit Cik T ni sensitif giler sekarang. Garu sikit dan teruk jadinya. Buruk rupa kaki Cik T dek kerana parut.

Mesti korang hairan kan. Kenapa dalam satu bilik tu korang je yang asyik kena? Bukan korang je yang kena gigit, orang lain pun kena gak tapi yang kerap kena gigit tu korang. Pelik,kan? Contohlah, dalam 5 orang yang ada tu kat ruang tamu tu. Engkau aja yang kena.

Ada yang kata, darah kau tu manis tu pasallah nyamuk suka. Ha, itu, Cik T selalu dengar. Darah manis? Biarler nyamuk tu mati kena kencing manis nanti. Suka sangat hisap darah, dahler ambik secara paksa. Vampire kecik, halus tu kalau ada Cik T nampak. Cik T smash sekuat hati biar lunyai nyamuk tu. Baru puas hati.

Ni pua info-info yang Cik T dapat time google. Antarnya :-

Tubuh badan yang banyak keluarkan karbon dioksida.
Nyamuk tertarik dengan karbon dioksida yang dikelurkan oleh tubuh kita. Jadi, mereka yang mempunyai kadar karbon dioksida yang tinggi mempunyai kemungkinan yang besar  untuk digigit nyamuk.Patutlah ada satu perangkap nyamuk ni kalau tak silap Cik T dia guna yeast dan gula (dah lama dah Cik T pun dah tak ingat sangat), ianya mengeluarkan karbon dioksida dan mampu menarik nyamuk masuk ke dalam perangkap. Itu cara murah dan mesra alam. Dan, mereka yang berbadan besar banyak mengeluarkan karbon dioksida.

Golongan jenis darah.
Mereka yang berdarah jenis O dan A lebih cenderung untuk digigit manakala darah B lebih kurang digigit. Entahlah sedangkan Cik T yang berdarah B pun kena gigit lagi banyak dari family yang lain.

Berkulit lembut.


Mereka yang memiliki kulit lembut senang nak kena gigit nyamuk kerana senang untuk nyamuk masukkan taringnya.

Memiliki suhu badan yang panas.
Mereka yang mengeluarkan haba yang banyak cenderung untuk digigit nyamuk kerana nyamuk tertarik dengan haba panas. Macam predator betullah nyamuk  ni. Kalau pakai baju warna gelap, lagi nyamuk tertarik sebab warna gelap kan memerangkap haba.

Banyak lagi info kenapa nyamuk suka sangat kat korang. Korang boleh cari kat Google. Korang boleh cari macam mana nak buat perangkap nyamuk. Boleh buat experiment dengan anak-anak,kan. Tapi, kalau dah anti giler dengan nyamuk tu. Buat gotong-royonglah ye lagi bagus. At least, kurang sikit nyamuk tu.