Monday, June 30, 2014

Dah Puasa Rupenyer

Helo, Kekawan. Sebelum tu Cik T nak ucapkan....

SELAMAT BERPUASA KEPADA RAKAN-RAKAN BLOGGER YANG MUSLIM



Tak sangkanya dah masuk bulan  Ramadan dah pun. Lepas tu pula bulan Syawal menjelma....hehe. Ramadan pun baru masuk 1 hari je, dah excited nak raya. Walaupun Cik T ni bukan beragama Islam, tak salahkan kalau join sekaki juga kan.  Yang paling best bila time puasa tu.... semestinya Bazaar Ramadan. Suka sangat-sangat pergi bazaar. Kalau dulu time lepas abis kerja selalu singgah sekejap kat bazaar sebab tempat kerja dekat giler dengan bazaar. Tapi sekarang tak lagik. Kalau tiap-tiap tahun cam ni memang kena 'bom' lah Cik T nanti. 
Tambahan lagi dengan bergaul bersama mereka yang beragama Islam ni banyak juga mengajar tentang budaya dan agama. Cik T pun ada gak saudara yang masuk Islam. So, Cik T pahamlah kalau puasa ni kena tahan nafsu makan minum...segala jenis godaan syaitan tu. Cik T sekeluarga pun ada gak ajar si adik ni supaya hormat dengan kekawan yang Muslim time puasa ni. 

Cik T nak bagi tabik 'spring' lah kat korang yang berpuasa tu. Tahan juganyer walaupun cuaca tengah panas giler ni. Kalau Cik T, dah knockout dah pun. Mungkin sebab korang dah bersahur kot.. tu yang buat korang bertenaga cam hari-hari biasa gak kan. Tambah lagi makan kurma. Hehehe... tuk pengetahuan korang, Cik T sekeluarga pun makan gak buah kurma time bulan puasa ni. Lagipun time ni je selalu tengok orang jual kurma. Waktu lain cam susah sikit nak cari. 

Cik T jealous dengan kawan-kawan Cik T yang ada ikut ujibakat supermodel yang dianjurkan oleh Amber Chia baru-baru ni kat Bintulu. Ada diantara mereka yang terpilih untuk menjadi wakil. Tahniah ye. Cik T tak ikutler. Memang tak layak pun. Badan agak gempal sikit. Hehe... mana cun nak jadi supermodel tu. Mimpilah.....Tapi kalau ada rezeki boleh gak try tahun depan. Manalah tahu next year badan dah kurus sikit. Boleh join kalau ada confident. Cik T takler gemuk cuma.... Bahagian bawah tu yang besar. Pear Shape katakan. Lain-lain ok...syukurlah. So, Cik T tengah cuba kecikkan sekecil yang mampu. Bukan apa, susah Cik T nak cari size seluar sekarang walaupun baru XL jerr.... Mula-mula dulu, tak berapa sangat nak bersenam. As long, badan sihat dah kira ok. Tapi, memandangkan Cik T pun nak kekal fit dan cuba untuk kurangkan berat dan kuruskan sikit part-part yang gemuk tu. Cik T akan cuba bersenam sedaya upaya. Diet? Perlu ke? Tapi kalau makan malam tu memang Cik T dah kurangkan portion. Mula secara perlahan katakan. Just try my luck anyway.  Cik T nak buktikan yang Cik T boleh kat diorang yang selalu memperlekehkan dan memandang rendah terhadap Cik T.

P/S: Kalau dapat abs pun kira ok gak kan. Haritu dah nak dapat dah tapi terus malas nak bersenam. Teruk, kan?

2 comments:

  1. semoga berjaya kuruskan badan cik ty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.... :) Slmt Berpuasa gak untuk Anis

      Delete