Sunday, June 15, 2014

I Hate My Skin...


Sodeh sangat ni. Huhu, bukan apa Cik T sedih ni? Cik T sedih sebab Cik T ada kulit yang sensitif. Warghhh!!
Ape? Itupun nak kecoh ke?
Huh, mau taknya kecoh. Untuk pengetahuan korang kulit Cik T dulu tak macam ni. Pendek kata, Cik T ni dulu adalah seorang gadis yang memang kebal penyakit. Nak sakit pun susah dulu. Tu pasal rekod kehadiran kat sekolah sentiasa bersih. Hehe...
Lepas habis PLKN, Cik T kerja. Bila dah berhenti tu, rasa sakit tu mula terasa bila Cik T start kerja kat bakery jadi baker. Mula-mula, rasa sakit kat celah ketiak. Ada rasa ketulan kat situ. Ingat ianya akan hilang sendiri tapi tak. So, pergi jumpa doktor bila off day. Then, startlah rutin keluar masuk hospital jumpa doktor dan x-ray. Semuanya first time. Betul first time untuk X-ray, bermalam kat wad, kena bedah dan rutin-rutin biasa bila tinggal kat hospital.

Cik T tahu hidup Cik T akan berubah sejak Cik T disuruh untuk berjumpa doktor pakar. Apalagi bila x-ray. Serious Cik T katakan kat sini, Cik T tak suka. Why? X-ray bukannya bagus untuk kita pun. Ianya membunuh sel dalam bdan kita. Cik T rasa mungkin start dari situ Cik T dapat kulit yang sensitif.
Bilik bedah? Ianya ialah  satu mimpi buruk untuk Cik T. Sejak dari masa kat dalam tu Cik T berharap Cik T takkan masuk ke hospital lagi. Ketumbuhan tu cam janin je. Baru besar ibu jari. Masa tu tak tau disebabkan apa. Tapi memang berharap sangat bukan kanser sebab belah mak ada sejarah kanser. Tunggu punya tunggu berbulan lamanya, Cik T disuruh jumpa doktor balik. Kali ni secara mengejut diorang suruh masuk wad balik. Diorang syak Cik T kena TB. Argh, masa tu memang kecewa giler. Ingatkan tak akan bermalam lagi kat wad. Tapi yang hairannya kat mana Cik T dapat TB?

Bila doktor datang jumpa Cik T, dia tunjuk yang paru-paru Cik T sebelah kiri penuh dengan air. Wau, terkejut Cik T. Bila masa pula air ni masuk? Penuh satu peparu tu. Patutlah baru naik beberapa anak tangga je dah semput cam lari 100 meter je. Memang terkejut. Sebab tu doktor syak Cik T kena TB. Masa tu doktor bagitau yang mereka mungkin akan bedah ataupun cuma cucuk hos je tuk keluarkan air tu. Then, masa tu Cik T cuma berserah jelah kepada Tuhan. Cik T call ibu yang berada kat rumah untuk bagitau mungkin Cik T akan kena bedah tuk keluarkan air yang kat paru-paru tu. Ibu pun terkejut. Keesokkan harinya ibu datang. Memang diorang operate Cik T tapi kat dalam wad je. Cuma beri bius sikit then masuk hos pam air tu keluar. Masih ingat lagi 6 botol tempat letak urine tu dengan 1 beg plastik urine. Diorang siap timbang lagi. Yang beg plastik tu cecah sampai 1KG. Nasib baik hos kat badan cuma untuk waktu tu je dan hanya dicucuk sekali. Ada pesakit ini, dia kena bawa besen dan hos kat badan ke mana-mana je dia pergi. Seksa tau. 24 jam lagi tu. Selama hampir 2 minggu Cik T kat wad. Sebab diorang tak jumpa pun bakteria TB. Then diorang cucuk pula hos kecik ke dalam badan dari lubang hidung. Terseksa Cik T dibuat begitu 3 kali dalam 3hari tu. 1 kali untuk 1 hari. Nasib baik masa tu ibu takde. Mau taknya menangis meratap nasib diri ni. Lepas tak jumpa bakteria tu, mereka benarkan Cik T balik. FYI, Cik T adalah pesakit yang paling muda masa tu termasuk sekali kat dalam wad bedah tu. Tak bangga pun.

Sejak dari itu, hidup Cik T berubah. Tak boleh hidu asap banyak sangat. Asap rokok dah boleh buat Cik T batuk kuat. Mudah giler jatuh sakit. Bila ada orang bersin ke batuk-batuk dekat dengan Cik T , alamatnya Cik T pun berjangkit sekalilah. Kulit jadi sensitif. Huh, masalah ni memang ketara sangat. Kena debu sikit je terus alergik. Kena detergent jenis serbuk dan paste pun alergik, habis kulit tangan mengelupas. Kena gigit nyamuk, kekadang sampai berbekas tau kat kulit. Berparut dah tu bertompok hitam pula kesan kena gigit tu. Habis kaki dan tangan yang dulu licin sekarang hodoh dek kena parut. Kalau korang ada tengok entry yang sebelumnya korang tau.

Cik T betul-betul berharap dapat balik diri Cik T yang dulu. Yang sihat, kebal dari segala jenis penyakit tu, mempunyai kulit yang sihat, antibodi yang kuat. I miss the old me. Nak cari supplement yang boleh bantu Cik T. Apa-apa yang boleh membantu masalh Cik T. Ada survey kat internet tapi manalah tau kot-kot teman-teman blogger tau produk supplement/tablet ke yang boleh membantu? Kalau beli yang mahal, takut nanti kesannya kureng. Agak-agak mana yang boleh membantu, ye? Atau ada apa-apa tips korang boleh kongsi ke? Minta sangat pertolongan dari korang semua. Tak mahu hidup cam ni lagi.

No comments:

Post a Comment