Wednesday, June 4, 2014

Terlepas kerana ego ke?

Hai, semua. Cik T dah balik dari bercuti. Sambut hari Gawai kat kampung ayah di Kanowit, Sibu.
Banyak perubahan yang berlaku kat sana. Cik T happy tengok kampung dah makin maju. Terutama sekali bila jalan tar dah sampai kat depan rumah panjang. Lepas ni, bila jambatan kat sungai Rajang dah siap. Boleh guna kereta sendiri pergi dan balik kampung. Tak payah guna kereta sewa dan perahu tambang lagi. 
Tapi, yang pasti Cik T rindu nak guna perahu panjang meredah sungai Rajang sambil angin menyentuh muka. Best, tau.

Ok, berbalik ke tajuk hari ni. Terlepas kerana ego? Korang yang fikir ni pasal perasaan? Korang betul.
Ceritanya begini. Pada 31hb, orang kampung tengah sibuk dengan acara-acara yang diadakan sempena hari Gawai. Cik T tak join la. Cuma jadi tukang sorak dan ambil gambar je. Then, secara tak sengaja mata ni terlihat sesuatu. Didepan mata Cik T, dia juga sedang memerhati Cik T. Dia sedang duduk. Jarak pun dekat. Cik T cepat-cepat toleh ke tempat lain. Pelik. Mungkin sebab tak pernah nampak dia kot.
 Bila sedang asyik bersorak dan mengambil gambar. Tak sedar dia dah berdiri kat sebelah Cik T. Begitu hampir. Hui, mana nak lari ni? Hargh, lantaklah. Dia pun nak tengok orang main gak, kan?

Then start dari masa tu, gerak-geri dia sentiasa menarik perhatian Cik T. Selalu buat eye contact. Bila tengok gaya dia, cam dia dah syok kat Cik T la. (Cik T memang cepat perasan,tau....hehe)


Sebab tiap kali Cik T pakai baju warna tu, dia pun pakai  warna tu gak. Kebetulan ke? Mungkin. Tapi yang Cik T perasan, dia selalu perhatikan Cik T. Betul. Tambahan lagi, bila Cik T sendirian di ruai (anjung rumah panjang), dia yang tegur Cik T dulu. Bila ada orang dengan Cik T, dia malu-malu pula. Sekadar memandang dari jauh je. Cik T sebenarnya suka gak kalau dia nak berkenalan dengan Cik T. Cik T nak mulakan langkah tapi malu nak start dulu. Perbualan pertama pun cuma ucap "Selamat Hari Gawai' dan berjabat tangan je. Sangat-sangat tak puas hati. Kekeadang geram gak bila tengok dia lepaskan peluang cam tu je.

Ada satu masalah, Cik T dapat tahu yang cousin Cik T pun suka kat dia. Oh No! Apa ni? Masa tu tak tahulah tapi cousin Cik T  tak tahu sal perkara yang sewaktu dengannya tu. Bila tengok aksi gedik cousin Cik T bila Si Dia muncul, menyampah je tengok. Habis belakang Cik T kena pukul. Sabar jelah. Cik T pun tak nak dia tahu sebelum Cik T benar-benar pasti sal si Dia tu. Tambahan lagi, cousin Cik T ni memang pantang sikit tengok orang yang good looking. Boleh jadi gila dia.

Sebenarnya kami berdua ada peluang untuk berkenalan dengan lebih mendalam lagi. Tapi peluang tu dilepaskan cam tu je. Kerana ego ke? Nak mula dulu tapi malulah. Bila dapat berjumpa lagi pun tak tahu. Sebab masing-masing tinggal kat tempat yang jauh. Bila Cik T balik hari tu, dia tergesa-gesa keluar tapi slow down bila tengok Cik T dah duduk dalam kereta. Muka dia cam sedih tau. Huh, tulah lepaskan peluang yang ada untuk berkenalan. Kalau nak, kena tunggu tahun depanlah jawabnya.

Perkara cam ni memang selalu berlaku, kan? Bila kita cam suka kat seseorang tu , kita nak sangat berkenalan dengan dia. Bila ada peluang, kita pula malu nak mulakan dulu. Then, fikir "Biar dialah yang mulakan dulu. Malulah kalau kena reject nant". Mesti ini pernah berlaku kat korang, kan?

 Kalau peluang tu kami berdua tak lepaskan, mesti jalan ceritanya dah lain. Betul tak?
Haruskah aku menunggu?


No comments:

Post a Comment